Hemligheten ligger i receptet.

Allt handlar om att välja rätt material utifrån dess egenskaper. Och vi är experter på att hitta rätt material för rätt applikation. Här kan du läsa mer om vilka material vi arbetar med, deras egenskaper och vad de kan göra för dig.

 • Scandinavian Friction Sintrade Friktionsmaterial

  Komposit

  Kompositmaterial består av starka fibrer som stadgas och hålls samma av ett matrismaterial, vanligen plast. Genom att kombinera fibrer och matrismaterial på rätt sätt blir resultatet bättre än de enskilda materialen.

  På Scandinavian Friction har vi, tillsammans med våra leverantörer, mångårig erfarenhet av kompositmaterial. Bland annat framställs Tufcot på detta sätt. Tufcot passar utmärkt att använda som glidlager, glidlister, bussningar och konstruktionsdetaljer. Typiska användningsområden finns bland annat inom vattenkraft, marin (shipping) och stålverk.

 • Termoplast

  Konstruktionsplaster

  Med unika blandningar kan vi, genom våra leverantörer, bland annat erbjuda material som är segt och slitstark eller som kan användas som friktionsmaterial med specifika egenskaper. Ett material som vi arbetar med inom denna kategori är Nyrim. Typiska applikationer för Nyrim hittar du bland annat inom stålverk och annan verkstadsindustri.

 • Scandinavian Friction Organiskt Friktionsmaterial

  Organiska friktionsmaterial

  Dessa material är baserade på hartser som är framställda av mineralolja. Materialen klarar stora påfrestningar och temperaturer på upp till 500°C. Vi har mångårig erfarenhet av att ta fram förslag, men även bearbeta bromsbelägg i organiska material. Typiska användningsområden finns bland annat inom verkstadsindustri, marin (shipping), vind- och vattenkraft.

 • Scandinavian Friction Organiskt Semimetalliska Friktionsmaterial

  Semimetalliska friktionsmaterial

  Det här är material med hög inblandning av metallfibrer för att klara hög energi. Temperaturtåligheten ligger på upp till 700°C. Denna typ av material krävs där hög specifik energi och temperaturtålighet ska hanteras. Typiska användningsområden finns bland annat inom verkstadsindustri, marin (shipping) och högenergiapplikationer.

 • Sintrade

  Sintrade friktionsmaterial

  Sintrade friktionsmaterial består av pulver från kopparlegeringar som pressats samman under högt tryck och hög värme. Temperaturtåligheten ligger på upp emot 1000°C.
  Vi arbetar med Europas och Nordamerikas främsta leverantörer av denna typ av material. Typiska användningsområden är bland annat högenergiapplikationer och vindkraft.